Sunday, July 10, 2011

panggilan dari kawan.

Malam sebelum perhimpunan AMAN bersih 2.0, kenalan punk ghok aku telefon.

Dia: "Apa demo esok tu, apa sebenarnya? Baik kau tak payah pergilah. Dah ada isteri dan bakal dapat anak. Buat apa nak pergi, macam nak bunuh diri"

Err...peserta perhimpunan aman tu semua pergi demi isteri, suami, anak-anak, dan keluarga la. Demi masa depan mereka yang lebih cerah, lebih adil. Demi masa depan negara Malaysia yang lebih aman, telus, adil, berdemokrasi. Demi pilihanraya dan politik yang lebih telus dan BERSIH. Bukannya pemimpin ketuanan melayu yang memerintah sekarang...

Apa bunuh dirinya pulak? Kalau takut risiko, jangan cakap pasal perjuangan. Mereka buat semua tu sebab mereka memperjuangkan apa yang mereka percaya. Bukan duduk rumah sahaja dan baca surat khabar utusan umno dan tv umno hari-hari dan caya bulat2. Keluarlah dari rumah. Keluarlah dari cengkaman media kerajaan kuku besi putar belit tu.

Kalau surat khabar parti lain, tak boleh dijual secara meluas. Kena tulis 'Untuk Ahli Sahaja' walhal surat khabar parti pemerintah saja yang halal dijual secara meluas. TV pun mereka guna cukup-cukup putar belit berita sampai ramai orang kutuk ulama' PAS.

InsyaAllah.

No comments: