Wednesday, August 29, 2012

Selamat Hari Merdeka ke 55, Malaysia

Esok nak gi dataran merdeka naik kereta bmw, pakai kasut vans, seluar levis, baju nike, lepas tu tengok movie expendables, makan mcdonalds, ambik gmbr guna iphone, balik baca comic marvels ke DC ke...sarcasm pada diri sendiri yg kalau boleh nak jadi mat saleh, bukan melayu. Selamat hari merdeka Malaysia yang ke 55. 
Kena hargai budaya bangsa sendiri, walaupun bangsa sendiri banyak ketinggalan bab idea/kreativiti, teknologi dan lain-lain. Tapi still kena cari apa-apa sisi yang baik dan hargai budaya sendiri tu. Manusia dicipta Tuhan macam-macam bangsa untuk saling mengenali. Yang kita gilakan nak jadi mat saleh ni adalah bentuk penjajahan baru. Bukan dengan senjata tapi budaya dan seterusnya ideologi. Kalau time sekolah dulu, dengar macam dongeng je kita terpengaruh dgn budaya barat. Tapi, fikir balik memang betul...dari pakaian, makanan, cara hias rumah dan lain-lain. Tapi kita dah biasa tengok budaya mereka jadi kita anggap perkara-perkara tu biasa sebab kawan-kawan kita pun macam tu. Memang tak dinafikan idea mereka best, teknologi mereka hebat, cara hidup mereka cool, bebas...tapi berpada2lah.
We have real heroes like Mat kilau, Tok Janggut and so on...Tapi kita diajar mereka utk kagumkan Kick-ass, Ironman, Avengers (which are fictitious)... 

2 comments:

faizal abd fathi said...

zaman sekarang masih ada ke orang kenal pejuang sebelum merdeka....?? kenal zaman 1957 dan selepasnya

abu idris said...

Kembalinya Khilafah adalah Kemerdekaan Sebenar Menurut Islam
ARRAYAH.INFO, Malaysia, 29 Ogos 2012 - Kemerdekaan yang sebenar menurut Islam adalah memerdekakan manusia daripada mengabdikan diri sesama manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah, daripada kezaliman agama kepada keadilan Islam dan daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat.seterusnya...