Thursday, August 9, 2012

Makan Gaji

Aku baca dalam sebuah buku dua hari lepas, kerjaya sebagai usahawan masih kurang diiktiraf dikalangan orang Melayu. Kalau nak kahwin, kena kerja makan gaji baru boleh diterima jadi menantu. Dan ayah penulis tersebut mengatakan pekerjaan selain kerja makan gaji tidak terjamin. Waima kerja jual goreng pisang, duit bertimbun-timbun, boleh renovate tambah rumah sampai bapok besor dan mewah macam istana pun masih tidak diterima untuk jadi menantu. Pelik juga. Betul ke? 

Di kampung aku, Kuala Ibai Pantai ada diceritakan oleh mak aku peniaga keropok keping sangat murah rezekinya. Hanya dengan menyimpan duit bawah bantal (tak perlu simpan di bank riba)...boleh renovate rumah jadi mewah semacam. Kagum juga aku.

Aku pernah diceritakan juga, bahawa seorang sahabat aku yang bijak (aku buat kesimpulan tu sebab dia lulusan Universiti) tetapi hanya berminat untuk menjadi pomen. Jadi dia buka bengkel motor. Kiranya usahawan mudalah. Tapi bila nak berkahwin, bakal mertua tak setuju anaknya berkahwin dengan pomen walaupun tokey bengkel. Jadi dia terpaksa cari juga kerja lain sekadar nak memuaskan hati bakal mertua. Lepas dah kahwin berhentilah kerja makan gaji dan teruskan menguruskan bengkel sendiri. Lebih kurang macam tu lah ceritanya...

Pelik juga ya 'orang kita' ni? Rezeki hanya datang dari makan gaji saja ke? Tuhan dah tentukan rezeki manusia bukan? 

"Hidup sampai seratus (tahun), makan gaji...
Hidup sampai seratus (tahun), sakit hati" -Azmyl Yunor.