Tuesday, March 23, 2010

Kaunter Pertanyaan#4: Popularity

Um, nk tnya. Adkh blh d anggap mngejar populriti dgn sikap suka mempromotekan susuatu rilisan samada zine, EP, demo tau DIY yg laen2? -via SMS

Nama pun DIY mestilah promote sendiri boh. Kalau tak promote camner orang nak tau wujudnya sesuatu rilisan* tu. So, mesti promote, mesti advertise, mesti war-warkan! Siapa cakap kejar popularity? Tu tak jadi isu, sebab di UG scene takde istilah popular. Nak kejar popularity masuklah Akademi Fantasia.

Kalau rockstar/artis mainstream rata-rata harap orang lain buat untuk dia dari promosi, buat design, jual baju, semualah. Tolong gosok gigi pun kalau boleh suruh manager buat.

Tapi sekarang kat scene kita ni pun dah pakai sistem manager, walhal main gig sebulan sekali belum tentu ada orang panggil...


Ada kes baru ni organizer panggil band main gig tapi tak melalui manager. Sebab organizer kenal band member. So, dah on la band tu main. Pastu bila manager dapat tahu, terus cancel cakap band tu
takleh main gig tu sebab tak melalui channel yang betul. Kalau macam tu lah hidup band ada manager, baik sepak laju2 je campak kat laut. Otak taruk kat lutut. Peh sedap pulak mengutuk orang.

*oh perkaan rilisan dah jadi ejaan rasmi sekarang ada kat kamus

2 comments:

Apis said...

nizang, paragraph terakhir tu salah perkataan ke?

"Kalau macam tu lah hidup band ada organizer, baik..."

organiser = manager ?

Nervhous Records said...

hahha...tersilap