Wednesday, February 3, 2010

Kaunter Pertanyaan#1: micro music

"A'kum nizang..ak **** dr *****..nk tnye ni..klu main gig yg micro music orgnize kn..2 kre still diy x? mtk maap mggu ye.." (thru sms)

Akmal (T.I.M) jawab =
"heheh ko tanya gini.."d.i.y tu apa? apa definisi ko pasal d.i.y"

Amert (SNB) jawab =
"hehehehe...yup kita kena tahu apa maksud sebenar d.i.y tu tapi skang aku rasa lagi best guna ayat d.i.t ( do it together-gether) lagi sempoi...yg best nye kita nye networking dan talian persahabatn lagi kukuh!!! music tu medium utk kita mula berkawan,megenal satu sama lain dan belajar perjalanan hidup yg akan kita lalui!!!"

Apis (C14) jawab =
"Main dgn Micro tak DIY? hahahahaha... soalan tu mmg pelik. tapi takpe lah, at least dia start utk amik tahu. (walaupun agak kelakar perkataan Do It Yourself tu dia tak dapat halusi...)"

Tobek (Always Last) =
hahaa.. topik punk rock tu ape dan perbualan yg sihat mcm ni ble kite slalu war-warkan dlm gig yg kite buat.. sbab rmai lagi tak paham or get confuse. masukkan la dlm mempelam/mosh nanti zang..mesej yg sgt berguna terutama yg masih nk berkroni dlm 'punkrock'.
it's clear-cut yg definasi ASAL punkrock yg MESTI kite paham dan adapt adalah counter culture dlm scene DIY HC Punk/scene punkrock. Itu sahaja. Ape yg kite tgk dlm scene2 oversea yg lagi lame dari kite, band yg dlm scene ni main mcm2 jenis muzik tp dr satu TEAM/SCENE yg sama. Kat malaysia pn pelbagai. Tapi tak kisah la kalo ade band2 yg tak pnah nk join komuniti DIY HC punk or tak pnah tau, tapi still claims dorg main punkrock sbab muzik dorg. Nothing really matters...itu sbenarnya tak berapa penting utk kite amek port!
Yang lagi penting skrg dan yg agak menyedihkan adalah rmai kawan2 yg kite knal still memilih dan taknak berkawan dgn kawan2 yg dorg rase tak main melodic punkrock, atau forbidden beat. sbab ASAS ni sme dan punk rock adalah BERKAWAN.. dan build networking.
so bile smeorg da pham, skrg aim kite bkn nak cari peminat, tapi cari kawan.. lagi seronok dpt org yg menghargai lagu2 kite buat dan org itu adalah kawan bukan peminat. (check lirik AL - Tulip):
...Why must depend on the mass?, we shouldn't be like the rest, a great leap towards a trendy cult measured as success, it's not well-defined to me.
...Might be uncool to unpaid, but talent always recognized, the music: by heart
truth might sell more than just to win..
pasal Do-It-together2 da lame aku ajak dlm lirik D.I.Us (tp tak ramai kawan2 yg suka baca lirik kot):
why must a single-definition-built?, the more hit each other, the less that we gain, maybe there's so much to comprehend?
like every scenes detached in every kids, like common boys desire for beautiful girls, level of fame in community.

Nizang: Pengalaman aku main gig Micro Music, dan jugak dgr kawan-kawan main gig, band sepupu main gig Micro Music ni. Camni ceritanya. Aku taktau apa tujuannya, tapi seolah-olah diorang main panggil je mane-mane band yang nak main. Siapa-siapa saja nak main datanglah, tak kesah. Semacam tak memilih langsung dan semacam aku tengok tiap-tiap minggu sabtu ahad diorang buat gig. Ada positif, ada negatif lah kot...

Band kena bawak crowd sendiri. Masa aku main tu, ada satu band tu diorang datang tak bawak crowd. So, masa diorang nak main takde orang support, lepas tu diorang tak main langsung terus balik (dari Perak rasanya). Band sepupu aku yang agak muda pun datang dari Terengganu nak main gig Micro Music, dengan organizer mesti tak kenal sangat dengan band members dan pergi amik sebab maybe budak-budak tu pun tak tahu nak pergi venue gig camane. Yelah, tak biasa ngan KL, etc.

So, diorang pun maybe bwk supporter 1-2 orang aje. Aku tengok gig kat situ crowd pun datang nak tengok 1-2 band yang diorang kenal saja. Kalau nak main gig untuk kawan-kawan yang kita dah kenal rapat dan setakat 2-3 orang baik pergi jamming aje.


1 comment:

FastRi said...

ork... jang sejem