Sunday, December 13, 2009

rebiu laguan dan zine utk zine ASIDThe Pips ‘Tug Of War’ CD (Knot Records)


Album sulung dari kugiran folk punk dengan sentuhan blues dari ibukota ini memuatkan 8 lagu-laguan sarat kritik sosial politikal dan juga emansipasi wanita. Lirik berani dan pedas yang dilagukan oleh mereka termasuk sebuah mengenai nasib Altantuya Sharibu dengan tajuk ‘Ashes In The Wind’. Dalam lagu ‘Change’ pula mereka meluahkan perasaan mereka dan kita sebagai rakyat yang ingikan perubahan pada system politik kini yang tidak adil, hipokrit, dan merompak harta rakyat. Mereka turut merakam semula sebuah lagu dari Marjinal (Jakarta) iaitu ‘Hukum Rimba’ yang mempersoalkan undang-undang yang menghukum perompak-perompak kecil walhal perompak-perompak besar dibiarkan bermaharajalela tanpa hukuman. Lagu-lagu lain yang turut terdapat dalam album ini adalah 'Dungeon', 'Blasphemous', 'Getaway', 'Introvert Whore' dan 'Perempuan Merdeka'.


thepipsters@gmail.com

http://myspace.com/thepips666Always Last ‘Antidote’ CD (Nervhous/Pissart/Embrace Records)


Akhirnya, album yang dinanti-nantikan ini berada di tangan aku. Kugiran melodic punk supergroup ini menghadiahkan 15 lagu (dan satu lagu tersembunyi) untuk kali ini. Lagu pertama yang akan menarik perhatian pendengar untuk putaran pertama semestinya lagu catchy di track ke-6, berjudul ‘Jom Layan Punk’. Lirik banyak menyentuh tentang perubahan system authority, perang yang tak sudah-sudah, perihal scene punk, setiakawan, dan juga lagu patah hati. Lagu-lagu lain yang yang menjadi pilihan aku adalah ‘To Be True Is A Lie’, ‘Tulip’, ‘Good Friend Of Mine’, ‘Comforting Asses’ dan ‘Aaina Kameilia’. Muzik yang ditampilkan di sini bukan sahaja melodic punk, tetapi juga poppunk, hardcore dan juga indie.


wearealwayslast@gmail.com

http://wearealwayslast.blogspot.comPusher ‘Our Beloved City of the Dead’ CD (Knot Records)

Kugiran yang tak perlu diperkenalkan lagi asal Shah Alam kembali lagi dengan lagu-lagu punk rock tendang punggung. Lagu pilihan penulis adalah ‘Radio On Fire’, ‘Bring Em’ Back’ dan juga lagu cover dari ART, ‘Stop The Madness’. Lagu pembukaan dan penutup yang agak berlainan dengan gabungan bunyian-buyian samples yang bingit. Seperti biasa punk rock bawaan Pusher dipengaruhi elemen skapunk dan dub dan ada juga yang kedengaran seperti folk-punk. Mereka juga merakam kembali lagu ‘Stop The Madness’ lagu asal oleh kugiran A.R.T tetapi dengan lirik dan cara mereka sendiri. Ini merupakan antara album punk rock yang sangat baik untuk menutup tahun 2009.

knot_records@yahoo.com

thericecookershop.com/knotToxictoy ‘Amazingly Realistic Puke!’ CD (Nervhous Records)


Ini pula kugiran poppunk asal Padang Piol, Jerantut dengan buah tangan kedua setelah mengeluarkan e.p pertama mereka awal tahun 2008 lalu. Lagu-lagu dalam e.p ini sungguh catchy, tidak hairanlah ramai yang hafal lirik mereka dan turut sama beryanyi ketika mereka beraksi di pentas. Lirik-lirik yang diketengahkan adalah cerita-cerita tentang soal kehidupan, penyesalan, nasib badan, dendam dan lain-lain. Ada juga lirik yang digarap dari pengalaman peribadi penulis. 7 lagu poppunk dengan sentuhan kuat dari kugiran-kugiran dari negara matahari terbit.


http://myspace.com/toxictoypiolNever Found/Molotov Cocktail ‘Solidarity Split’ CDR (Corerockmoon)

Keluaran split ini menampilkan dua kugiran melodic punk dari dua buah negara. Never Found dari Malaysia dan Molotov Cocktail dari Jakarta, Indonesia. Never Found menyuntik mesej lirikal seperti anti-perang, setiakawan, politikus yang menipu, menyalahguna wang rakyat dan menindas, gila pangkat, sanggup menggadai maruah Negara dan bangsa, media massa yang turut sama bersubahat, dan lain-lain. Mereka menyumbang tujuh lagu dalam split ini. Lagu yang menarik perhatian adalah ‘Penipu’ dan ‘Tanpamu Kawan’. Molotov Cocktail dari Jakarta pula datang dengan lapan lagu melodic punk pantas yang laju rata-rata lagu berbahasa ibunda mereka. Lagu pilihan penulis adalah ‘Topeng Demokrasi’ dan ‘Lawan Kapitalism’. Mesej mereka termasuk menolak korupsi, politikus rakus, politik wang, nasib rakyat yang merantau untuk cari rezeki, menentang kapitalis dan lain-lain.

http://www.myspace.com/nothingfree09

http://www.myspace.com/molotovcocktailjakartaThe Needles ‘Nobody Rules Anybody’ CDR (keluaran sendiri)


Yeah, kugiran pop punk ala Ramones dari Ampang ni kembali dengan keluaran baru kali ini dengan tujuh lagu. Tiga lagu dari demo terdahulu ‘Rock N Roll My Soul’, ‘She’ll Die on Halloween’ dan ‘Emma’ juga disertakan disamping empat lagu mereka. Trek pembuka ‘Nobody Rules Anybody’ memang catchy dan seronok dinyanyi beramai-ramai dan buat penulis menggila sebentar semasa mereka bermain di gig ‘We're Dragging You Down Under’ sikit masa dulu. Lagu baru mereka ‘Phinea’s Skull’ berentak lebih pantas dan garang. Apa yang mengagumkan saya tentang The Needles adalah kugiran dengan ahli-ahli muda lengkap berjaket kulit terdiri dua orang pelajar tingkatan dua, dan seorang lagi darjah enam! Mereka mengeluar dan mengedar sendiri CD ini dan turut membuat gig sendiri untuk mempromosikan keluaran-keluaran mereka, salute! Patut diberi perhatian.

theneedles08@yahoo.com

http://theneedles.blogspot.comConscious Number Three zine

Keluaran ketiga zine Conscious ini agak berlainan dengan isu sebelumnya. Ia memaparkan kisah-kisah benar dari hidup editornya, Ben. Isu ini amat menyentuh perasaan dengan cerita peribadi yang dikongsi dengan pembaca yang rata-rata menyayat hati. Ini bukan emo, inilah reality kehidupan. Semua orang ada kisah hidup masing-masing dan ini adalah hidup Ben. Antaranya adalah mengenai ketahuan wujudnya abang kandung dan hasrat untuk mengelilingi negara untuk menjejak beliau walaupun tak tahu nama atau apa-apa maklumat langsung tentang beliau. Ada juga penulisan tentang diserang polis dan disumbat dalam lokap pada malam tahun baru tanpa berbuat salah. Isu ini adalah mungkin isu terakhir yang Ben buat di Setapak kerana dia terpaksa berpindah. Kisah kenapa dia terpaksa berpindah turut diceritakan dan luahan perasaan sedih dan sayangnya pada tempat dia membesar itu turut dimuatkan. Isu ini merupakan ‘personal zine’ kegemaran penulis selepas zine ‘Common People’ dikeluarkan sedekad lalu.

sacredletters@gmail.comHitam Putih Funzine #1 zine

Ini pula zine yang membuat aku berdekah-dekah ketawa seorang diri macam orang hilang akal. Aku rasakan lawaknya jujur dan tidak dibuat-buat. Zine ini dibuat oleh Farid yang berpusat di Kota Bharu dan masih bersekolah di tingkatan lima. Ada cerita tentang dunia persekolahan dan perhimpunan yang membosankan, protes melawan ISA, Pekida. Turut dimuatkan temuramah dengan editor zine Last Kiss dan Acyd editor zine Ranjau Di Jalanan serta beberapa ulasan zine tempatan. Punk rock bukanlah serious 24 jam, yeah!

xrantarox1992@yahoo.com

No comments: