Tuesday, December 18, 2018

ULASAN: Half-Asleep 'Bangun' CD (Nyaring Records)
Band ni dikecam oleh beberapa individu di medsos baru-baru ini setelah mengeluarkan muzik video untuk lagu ‘Dalam Hati Ada Taman’. Mungkin kerana lirik, lagu dan video yang sangat jiwang dan tak ‘punk’ untuk sebuah band poppunk. Mereka patut tahu, Half-Asleep adalah band yang berkiblatkan poppunk macam Yellowcard, Blink 182, Fall Out Boy dan seangkatan dengan mereka. Band punk komersial yang masuk carta top 40. Oh okey, aku mengaku lirik korus lagu ni duk melekat dalam kepala aku.

Aku mempunyai sejarah yang panjang dengan band ni. Antara gig mereka yang aku hadir awal-awal dulu antaranya ‘Punkrock Paradox’ di Central Market Annexe, Sesi Jamming Ringkas di Melaka dan juga ‘Oh Seven Gone To Heaven’ di Ricecooker Shop/Bau Bau Café sekitar tahun 2007. Lagu mereka ‘Get There In Time’, 'Scar' dan '2nd Song' dari demo pertama mereka juga diselitkan dalam drama bersiri di 8TV, ‘Kami’ pada era tersebut selain di iklan golf di Astro. 

Mereka juga pernah mengeluarkan sebuah split CD bersama band 31st Street dari Singapura dan bermain beberapa show di Jepun. Banyak juga rintangan mereka dalam berband ni, aku tahulah sebab sebenarnya vokalis mereka juga merupakan gitaris untuk Dum Dum Tak. Pernah si Nakid merajuk keluar band, dan setiap kali Dum Dum Tak perform, ahli-ahli band Half-Asleep akan datang untuk pujuk Nakid sertai mereka semula.

Akhirnya mereka mengeluarkan album perdana dengan album ini pada bulan Disember 2018 dan juga baru pulang dari Taiwan, bermain tiga show di sana. CD ini dibuka dengan sebuah intro ringkas dengan muzik 8-bit. Lagu kedua berentak melodic punk dengan part scream pada bahagian akhir, discream oleh Ayeen The Patriots. Mereka juga menyanyi tentang isu semasa iaitu tentang mangsa tragedi pesawat MH30, dengan stail Blink 182 dalam lagu ketiga.   

Half-Asleep adalah band yang mempunyai drummer sangat berbakat, biasanya mata penonton di gig akan tertumpu pada drummer mereka Remy. Lagu ke-6 mereka, 'Celaka' sangat catchy dengan stail ska, tapi liriknya agak kasar dan tak kena dengan mood lagu pada aku. Untuk lagu ini juga ada part scream, discream oleh Amex Sepatu Sixtynine. Lagu ni boleh menjadi hit dan siulan ramai walaupun dengan lirik begitu, percayalah. Bahasa yang digunakan turut disuntik loghat Kedah.

Lagu ‘Tonight’ merupakan slow number / balada untuk album ini. Lagu jiwang yang sangat enak dan sedap di pendengaran aku, siap ada alunan cello dan violin. Harap mereka buat video untuk lagu ini, pasti hit.

Seterusnya ‘Zombies’ kuat bunyi Fall Out Boy bagi aku. Korus untuk lagu ‘Kembali ke-90an’ somehow mengingatkan aku kepada Bunkface walaupun verse-nya adalah skapunk. Lagu penutup ‘Glimpse’ juga merupakan satu lagu skapunk dari mereka.

Secara keseluruhan, album ni banyak lagu sedap dengan sound-sound poppunk komersial. Kalau XFresh.fm masih ada, aku rasa banyak lagu-lagu dalam album ni akan diputarkan. Tahniah kepada Half-Asleep masih bersama lebih dari sepuluh tahun, bukan senang melalui liku-liku berkugiran ni. Dapatkan album 12 lagu ini sekarang 
No comments: