Friday, June 17, 2011

Aglio e Olio

Sejarah aku dengan masakan barat yang aku ingat bermula masa darjah empat ke atas walaupun aku duk di US masa aku baby.

Aku berkawan baik dengan seorang yang ber-ibu-kan seorang British. Tak silap aku pertama kali makan spaghetti masa dia masak spaghetti di sekolah untuk subjek Kemahiran Manipulatif. Dan pertama kali makan lasagna masa darjah enam bersama keluarga dia juga. Memang nak muntah makan masa tu dan aku fikir tulah kali pertama dan akhir aku akan makan benda tu. Tapi sekarang...feveret!

Beberapa tahun lepas kawan aku Farid ada suruh aku dengar album hardcore/punk dari Beastie Boys bertajuk Aglio e Olio. Album ni biasa-biasa saja tidaklah sehebat lagu rap dan rock dari mereka yang aku pernah dengar. Aku pelik dengan nama album ni, ingat bahasa Perancis ke apa.



Baru-baru ni isteri aku masakkan Aglio e Olio. Rupanya maksud nama album tersebut adalah sejenis masakan spaghetti kegemaran orang Italy. Masakannya sedap, tidak biasa-biasa saja macam album Beastie Boys tadi. Hehhee.




Makan masakan air tangan isteri mestilah sedap kan?


1 comment:

Dr. Ben said...

apa2 wife masak pun sedap